Project Description

  • Renovations Elmvale Acres
  • Chapman kitchen
  • Renovations Elmvale Acres
  • Renovations Elmvale Acres
  • Renovations Elmvale Acres
  • Renovations Elmvale Acres
  • Renovations Elmvale Acres

Chapman

Elmvale Acres

The rear addition incorporates a transformed and enlarged kitchen and family/ sitting room.

The new space is generous but not overly abundant- suitable for 2 or the entire family.

Whether 2 people are in the space or all 3 generations, the space retains it’s warm, home feel.

With the removal of the rear exterior wall of the home, significant structural work was required to support the second storey and roof. These 2 areas were not in the scope of work.

The clear span across the entire width allowed the oversized island to be focal point of casual meals, drinks and entertaining.

As with most homes of this generation, they lack a bathroom on the ground floor. Another consideration for the multi-generational home.

The glass side door floods natural light into the mud room.

The powder room is situated to allow quick access from the exterior or the interior.

The owners did not want to create a completely open concept ground floor.

The living room across the front of the home was to remain ‘as-is’. The wall separating the original kitchen and dining room became the starting point for the kitchen and addition transformation.

The new kitchen and family/ sitting room is an open concept space. The owners were in agreement for this area.

The rear windows & door flood natural light into the family/ sitting and kitchen areas.

The introduction of the steel beam to create the open span ensures the natural light gets across the island and into the kitchen.

The side entrance serves the primary function of being a mud room. The owners identified closet space for coats and footwear as the next most important item on their list of requirements.

Neutral paint allow the cabinetry, countertops, fixtures and flooring to show their true colours.

Challenges addressed:  The most significant item was the introduction and installation of the steel beam.  Technical and physical labour – with safety being paramount- was required to shore up the existing home and then install the steel beam.  We were unable to get machinery within the home to help with the steel beam installation.  The scope of work did not include the second storey which added significant time to both the removal of the rear exterior wall and the installation of the steel beam.  The clay soil conditions kept the water levels fairly high throughout the project. Water pumps worked to keep the area dry so work could continue.  Open dialogue with the owners kept the process on track.

Before Pictures

Dining to kitchen

Kitchen

Dining room

Hall to rear entrance

Rear entrance